Cultuur

Fanfare Studio: 125-jarige in Stiens (deel 1)

Niet te geloven: 125 jaar oud. Een leeftijd waaraan aandacht besteed mag  worden want we zijn er trots op dat we dit jubileum volgend jaar kunnen vieren. In de 19e eeuw was het hard werken en ondanks dat kwamen de meeste mensen niet verder dan een armoedig bestaan.

Dit werd dan 1 x in het jaar onderbroken door het dorpsfeest met kaatswedstrijden en de kermis. De kaatswedstrijden werden opgevrolijkt door een paar trek-harmonica gasten en zo kon men een paar dagen in het jaar genieten van sport en muziek. Maar in een echt kaatsdorp als Stiens hadden een aantal actieve dorpsgenoten  de ambitie om de kaatspartijen op te vrolijken met een echt muziekkorps. Dankzij hun inzet en de geldelijke ondersteuning van een aantal welgestelde dorpsgenoten werd deze wens op 15 augustus 1896  een feit: een echt muziekkorps met de artistieke naam: Studio. Met dank aan Doeke Deinuma, Durk Radersma, Jurjen de Haas, Meindert Bonnema en Nico van de Zee.

En hoewel de artistieke naam anders deed vermoeden, duurde het nog zeker 4 jaren voordat men als korps kon musiceren. Daarvoor kon het eerste samenspel rekenen op een warm onthaal maar  de klanken waren nog van onbekende oorsprong. Het was dan ook pas in 1901 dat er een vaandel kwam. Een ander probleem voor het maken van mooie muziek was het vinden van een goede dirigent. Werd het de bovenmeester of de organist van de kerk? Dankzij het garnizoen dat  in Leeuwarden was gelegerd, was daar ook een stafmuziekkorps. Vandaar ook dat de eerste dirigenten bij Studio militairen met een goede opleiding waren: Orders waren orders en wie daar niet naar wilde luisteren, kon maar beter een andere hobby zoeken.

Studio en vliegtuigen kregen al snel met elkaar te maken. Rond 1910 werd Studio uitgenodigd om tegen betaling te spelen bij het vliegfeest in Leeuwarden: een historisch moment.

In Stiens waren de uitvoeringen van de toneelvereniging en het muziekkorps hoogtepunten waarbij de kastelein graag het favoriete drankje verkocht: chocolademelk voor 22,5 cent. (Koffie en een borrel kostten 1 dubbeltje!) De komst van de radio zou in 1938 roet in het muzikale eten gooien toen de kaatsvereniging besloot om tijdens de grote kermis kaatspartij over te gaan op “mechanische muziek”. Dit was goedkoper dan een optreden van Studio. Maar men had niet gerekend op het protest uit het dorp: het volgende jaar werd Studio weer uitgenodigd en daarmee werd de traditie in ere hersteld (wordt vervolgd).