Algemeen

Weer recordaantal besmettingen, extra testlocatie in Oosterwolde

Voor de derde week op rij is een recordaantal Friezen positief getest op COVID-19. De afgelopen zeven dagen raakten 4427 personen besmet, tegen 3558 een week eerder.De stijging met een kwart is minder sterk dan vorig week en lager dan landelijk. GGD Fryslân schaalt de testcapaciteit op om te voldoen aan de grote vraag. In Oosterwolde komt een extra testlocatie.

In alle leeftijdsgroepen blijft het tal positieve tests stijgen. Kinderen van vier tot twaalf jaar vormen net als een week eerder de grootste groep. Het waren er deze week 729, 17 procent van het totaal aantal positieve tests. Het aantal besmette zeventigplussers daalde licht van 419 in een week naar 408. Het aantal positieve tests bij zestigers steeg van 309 naar 401 in een week. Deze aantallen verontrusten de GGD omdat ouderen een veel grotere kans hebben op een ernstig ziekteverloop, vooral als zij niet-gevaccineerd zijn.

 

Drukte bij testen

De afgelopen week zijn bij Friezen 22.753 testen afgenomen, bijna 3800 meer dan de week ervoor. De maximale testcapaciteit is bereikt waardoor het maken van een afspraak en de testuitslag langer kunnen duren. GGD Fryslân drukt mensen met klachten op het hart in de tussentijd thuis te blijven en contacten te minimaliseren. ,,Vraag niet wat mag, maar doe wat verstandig is’’, aldus directeur publieke gezondheid Margreet de Graaf.

 

Testen opgeschaald

GGD Fryslân schaalt de testcapaciteit ondertussen op. Volgende week opent in Oosterwolde een extra testlocatie, met vier teststraten. Daarnaast zijn de openingstijden van de huidige locaties verruimd. Naar verwachting blijft de vraag naar testen toenemen. Testen kan alleen op afspraak.

 

Druk op de zorg

De druk op de zorg blijft toenemen. In de Friese ziekenhuizen liggen nu 69 coronapatiënten, 9 meer dan vorige week. Het aantal mensen op de IC steeg van 9 naar 14. Door de hoge beddenbezetting en uitvallend zorgpersoneel moet meer reguliere zorg worden uitgesteld. Ook de werkdruk in verpleeg- en verzorgingshuizen neemt verder toe.

 

Thuisonderwijs

Daarnaast worden vooral de basisscholen geconfronteerd met coronabesmettingen. Tientallen klassen zitten in quarantaine en zeker drie scholen gingen de afgelopen week noodgedwongen dicht om over te stappen op thuisonderwijs.

 

Twee dorpen kozen ervoor om zelf in lockdown te gaan om het virus niet verder te laten verspreiden. GGD Fryslân waardeert het dat ‘mienskippen’ deze afweging zelf maken. De dorpen nemen hun verantwoordelijkheid op basis van vrijwilligheid. Aan de andere kant realiseert de GGD zich dat de consequenties van zo’n besluit fors zijn.

Grootste impact is dat de kinderen weer volledig thuis zitten en bijvoorbeeld niet naar de sportclub of naar ‘pake en beppe’ mogen. Dat betekent druk op het hele gezin. GGD Fryslân heeft momenteel onvoldoende zicht op de verspreiding van het virus onder de verschillende clusters om zelf het dringende advies te geven om in lockdown te gaan. Elke situatie is anders en dat vereist maatwerk.

Meer vaccinaties

De afgelopen zeven dagen haalden 4516 Friezen een vaccinatie, tegen 4300 de week ervoor. Er zijn door de GGD nu 740.606 vaccins gegeven aan de 570.000 Friezen van boven de 12 jaar. Er zijn 3511 derde prikken gezet bij Friezen met een slecht afweersysteem (de afgelopen week 444).

 

Boosterprik

Vandaag 19 november kregen de eerste Friezen hun boosterprik. Dit gebeurde in de nieuwe vaccinatielocatie in De Sionsberg in Dokkum. De boosterprik is bedoeld om de in de tijd licht afnemende werking van het vaccin een oppepper te geven. Negentigplussers krijgen hiervoor als eerste een uitnodiging, daarna volgen de tachtigers. Vanaf januari is de leeftijdsgroep zestig tot tachtig jaar aan de beurt is, van oud naar jong.

 

Prikken zonder afspraak

Eerste prikken kunnen zonder afspraak worden gezet, tot een uur voor sluitingstijd. De openingstijden staan op Vaccinatielocaties (ggdfryslan.nl). Alleen voor Dokkum is altijd een afspraak nodig.

 

Daarnaast opent GGD Fryslân tijdelijke priklocaties. Het vaccineren in buurt- en dorpshuizen (pop-up locaties) gebeurt komende week weer op diverse plekken, waaronder in drie apotheken in Sneek: Vaccinatielocaties (ggdfryslan.nl).

 

De vaccinatiebus reed de afgelopen week voor het laatst. In Dokkum werden op één dag 230 prikken gezet, een record. Sinds 1 juni zijn vanuit de bus meer dan 5000 vaccinaties gegeven.
 

De cijfers  

De afgelopen zeven dagen zijn 22.753 coronatesten afgenomen bij inwoners van Fryslân, tegen 18.972 vorige week. Het vindpercentage – welk deel van de getesten positief is – steeg van 19,2 naar 21,2 procent. Dit is een teken dat er minder mensen naar de teststraten gaan dan zou moeten. In totaal zijn nu 627.252 tests door Friezen bij de GGD gedaan. 

Het totaal aantal besmettingen komt met de 4427 van deze week op 67.892. Vorige week waren er 3558 positieve tests. Er werden dertien ziekenhuisopnames gemeld bij GGD Fryslân, tegen vorige week negentien. Er zijn zes overlijdens doorgegeven (vorige week twee).

 

Gemeenten 

Verdubbelde het aantal besmettingen vorige week in tien gemeenten, nu gebeurde dat alleen in Ooststellingwerf. Dantumadiel had naar verhouding de meeste besmettingen. Een op de honderd inwoners testte er deze week positief. Alleen in Tytsjerksteradiel en op Terschelling daalden de cijfers.

De gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 697 (546), Súdwest-Fryslân 513 (435), Heerenveen 476 (387), Smallingerland 422 (322), De Fryske Marren 406 (271), Noardeast-Fryslân 371 (351), Opsterland 260 (202), Dantumadiel 221 (169), Waadhoeke 208 (127), Weststellingwerf 207 (195), Achtkarspelen 175 (153), Tytsjerksteradiel 174 (203), Ooststellingwerf 160 (67), Harlingen 92 (70), Terschelling 25 (44), Vlieland 10 (9), Ameland 8 (7) en Schiermonnikoog 2 (0).  

Bron: GGD Fryslân