Algemeen
WAARM SITTE: Ode aan het gordijn
Lezers die vroeger nog hebben meegemaakt, weten dat gordijnen toen belangrijk waren om het behaaglijk te hebben. Sinds we met goedkoop gas verwend zijn, stoken we echter onder de vensters tegen klippen en ramen op in onze woningen met in- en doorkijk. En doen we de gordijnen wél dicht, dan toch wel over die “lelijke” radiatoren heen…
tijd voor een moderne ode aan het gordijn. Het comfort in een kamer wordt sterk bepaald door de temperatuur van de wandvlakken. Goede Isolatie helpt daarbij om de buitenwanden warmer te krijgen.
Een raam heeft van de gevel de slechtste isolatiewaarde en je voelt slecht glas als een koud gat. Het “straalt koude uit” zeggen en voelen we dan. “Koude-straling” bestaat niet echt. Maar een koud vlak geeft minder warmtestraling af dan een warm vlak en per saldo raakt onze huid daar warmte aan kwijt via uitstraling. Oncomfortabel! Een koud vlak kan gedeeltelijk worden gecompenseerd met een extra warm vlak (radiator), maar hoe gelijkmatiger hoe beter.
Een gordijn helpt. Zelfs een dun gordijn komt snel op kamertemperatuur en de “koude-straling” verdwijnt dan goeddeels! Een dikker exemplaar is natuurlijk beter, maar dat een dun gordijn of scherm al helpt is te zien op een infraroodfoto of met een goedkope infraroodthermometer! Op de afbeeldingen is het goed te zien: 12,9 °C op het kozijn - het glas wellicht nog kouder - en 20,3 °C op het – dunne – gordijn). Je voelt het verschil.
Maar hang gordijnen liever niet óver de radiatoren! Ze worden dan wel lekker warm, maar er verdwijnt ook relatief veel warmte door het glas: Je stookt dan voor de lieveheersbeestjes. Tot je wakker wordt met een dure gasrekening op de mat. Dan weet je wat je moet doen: Isoleren, HR++(+) glas aanbrengen en … sowieso de gordijnen!
De volgende keer: “De radiator je vriend”
Bauke Kuiper
Bauke is bestuurslid van de Stienzer Energykoöperaasje en lid van de Werkgroep Warmte. Hij studeerde in 1979 af in de Technische Natuurkunde aan de Universiteit Twente. Bauke verzorgt dit voorjaar namens die Werkgroep een reeks columns over warmte en energiebesparing.
Laatst geplaatst
Agenda
-
Do 3 april
-
Vr 4 april
-
Za 5 april
-
Zo 6 april
-
Ma 7 april
-
Di 8 april