Algemeen
WAARM SITTE: De radiator is je vriend
Hoe meer je van een radiator ziet, hoe beter het is. En is het nu een radiator of een convector? En een infraroodpaneel, wat is dat eigenlijk? We leggen het uit!
“Radiator” betekent “straler”. Het gaat daarbij om het afgeven van warmtestraling aan de omgeving. Naarmate zo’n radiator meer platen en golfplaatjes heeft, is het ook steeds meer een convector.
“Convector” betekent “stromer”. Door contact met de warme platen wordt de lucht opgewarmd en stijgt op. Aan de onderkant wordt koele lucht uit de kamer aangevoerd. Zo komt er een warme luchtstroming waarmee de kamer verwarmd wordt. Met ventilatoren kun je deze stroming - en dus de warmteafgifte aan de kamer - eventueel vergroten.
In een convectorput is de radiator verdiept geplaatst. De convectorwerking overheerst dan. Het ding zelf is dan buiten zicht. Bij warmtestraling is namelijk - naast de temperatuur - ook het oppervlak van belang dat ons lichaam “ziet” van de radiator: Hoe hoger de temperatuur en hoe meer zichtcontact, hoe groter het stralingseffect. Afdekken met gordijnen of meubels beperkt die straling. Voor de convectie geldt hetzelfde; Met een gordijn of andere belemmeringen gaat de efficiëntie omlaag en de gasrekening omhoog. De radiator-convector is je vriend. Houd die in de gaten en in het zicht!
Een infrarood paneel is gemaakt om radiator te zijn. Een dun paneel kan elektrisch snel en energiezuinig verwarmd worden (70 °C of meer). Dat levert snel een plaatselijk stralingscomfort in een ruimte waar de temperatuur verder relatief laag mag zijn. Ideaal als je ergens kort bent, maar het dan wel aangenaam wilt hebben. Toe te passen bijvoorbeeld in een badkamer, of op een werk- of zitplek. Maar ook dan: het werkt alleen als je lichaam het paneel voldoende “ziet”.
Warmtebeeldfoto /bankstel. Je wilt misschien toch een bank geheel of gedeeltelijk voor een radiator langs plaatsen. Zie de foto. Dan lever je in op stralingscomfort. Als er onder- en achter de bank dan óók nog eens geen lucht kan stromen, dan zal de radiator zich niet meer je vriend voelen
Bauke Kuiper
Bauke is bestuurslid van de Stienzer Energykoöperaasje en lid van de Werkgroep Warmte. Hij studeerde in 1979 af in de Technische Natuurkunde aan de Universiteit Twente. Bauke verzorgt dit voorjaar namens die Werkgroep een reeks columns over warmte en energiebesparing.
Laatst geplaatst
Agenda
-
Di 1 april
-
Wo 2 april
-
Do 3 april
-
Vr 4 april
-
Za 5 april
-
Zo 6 april
-
Ma 7 april