Algemeen

Stinzenstruin 2019

Struinen langs stinzen, staten, buitenplaatsen en andere bijzondere monumentale woningen wordt bij steeds meer mensen een geliefde bezigheid in het vroege voorjaar. Al vanaf half februari kleuren de eerste voorjaarsbloeiers, stinzenplanten, de winterse landgoederen en parktuinen. Het stinzenflora seizoen loopt zeker tot half mei. 

Geen seizoen is gelijk en daarom is er de Stinzenflora-monitor waar je kunt zien wanneer wat waar bloeit. Dit is het vijfde jaar dat de Stinzenflora-monitor online is, een hoogtepunt! De Kalender in de Stinzenflora-monitor geeft wekelijks actuele informatie over Stinzenflora in Friesland en elders in Nederland. Dit is een goed hulpmiddel bij het plannen van een bezoek aan deze terreinen.

Dit jaar is het motto ‘OndersteBoven van Stinzenplanten’. Om de kleurige voorjaarsbloeiers te laten bloeien moet de grond waarin de bollen en knollen genesteld zijn, gekoesterd worden. De bodem is de basis. Tegenwoordig is Bokashi, gefermenteerd groenafval, het toverwoord. Zo zijn er op Philippusfenne en Martenastate experimenten hiermee gaande en ook Stinze Stiens gaat ermee aan de slag. Verder zoekt men in Stiens naar de balans tussen verschraling van de bodem met koolzaadstro en verrijking met compost waar dat nodig is. Ook de bagger uit de vijvers op verschillende landgoederen is mooi materiaal om het bodemleven te stimuleren. De Schierstins in de wouden met andere grond vraagt om weer een andere behandeling evenals Hackfort op Gelderse bodem. Ieder terrein is anders en dat maakt het ieder jaar weer spannend. Tijdens excursies en Open Tuindagen vertellen de deelnemers aan de Stinzenflora-monitor er graag over. 

En dan de bollen zelf: hoe zien ze eruit, hoe moet ik ze planten? Bijzonder is dat in een ver verleden, in oude kruiden- en plantenboeken de bol en de wortel altijd weergegeven werden in prachtige verfijnde tekeningen. In de Stinzenflora-Monitor worden deze met regelmaat getoond samen met prachtige foto’s van de stinzenplanten van nu. Zo komt het OndersteBoven van de stinzenplanten tot leven en hopen we dat alle bezoekers ondersteboven raken van al dit fraais wat het voorjaar te bieden heeft. 

De Stinzenflora-monitor is is actief van 9 februari - 12 mei 2019 op de website  www.stinzenflora-monitor.nl. Daar staat ook de info over de vele voorjaarsactiviteiten die de deelnemers aan de Stinzenflora-monitor organiseren: rondleidingen voor groepen, (foto)cursussen, open tuindagen en arrangementen (Dekema State, Martenastate, Stinze Stiens), ook uitstekend geschikt voor personeels-/familieuitjes, indien gewenst met de paardentram.  Een handzame brochure ‘Stinzenflora in Friesland’ (Ned./En) is verkrijgbaar bij de toeristisch-recreatieve centra en de aangesloten organisaties. Daarin staat welke locaties echte bloeiende hotspots van Friesland zijn. Nature2U maakte een app (alleen voor Android) over stinzenflora. De app is samengesteld met stinzenplantenspecialist Heilien Tonckens en foto’s van natuurfotograaf Wil Leurs.

Dekema State Jelsum, Hackfort Vorden (Gelderland). Jongemastate Raerd, Martenastate Koarnjum, Martenatuin Franeker, Philippus-fenne Kollum, Schierstins Fean-wâlden, St. Vitus kerkhof Stiens, Stinze Stiens (Doktershûs). 

Voor overige terreinen in Fryslân met stinzenflora zie www.stinzenflorafryslan.nl