Algemeen

Stienzer Energykoöperaasje: waarom zou je je huis verduurzamen?

In oktober is de landelijke woonmaand waarbij de focus vooral ligt op hoe je woont, op het interieur en op de woonboulevards. De reclames in de krant en op TV zorgen ervoor dat je wordt getriggerd. 

Wat de Stienzer Energykoöperaasje betreft is  oktober ook de  isolatiemaand! Wij vragen aandacht voor een andere kijk op je woonsituatie. Is de woning voldoende energiezuinig en duurzaam? Zijn de muren, de vloer en het dak  geïsoleerd? En hoe zit het met het gebruik van diverse  apparaten? Is de woning klaar voor de toekomst? Wat is verduurzamen?

De afgelopen tijd wordt veel gesproken over opwarming van de aarde en over klimaatverandering. Er ontstaat meer bewustwording. De term duurzaamheid valt dan vaak. Met betrekking tot de woning en het wonen wordt bedoeld dat je hernieuwbare en duurzame materialen of energiebronnen gebruikt en daarmee zuinig omspringt met de eindige bronnen. In het kort: geen verspilling en een einde aan het gebruik van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. 

Duurzaam wonen betreft voornamelijk een omslag in het denken over wat waardevol is en hoe deze generatie de toekomst bepaalt voor je kinderen en kleinkinderen. Een duurzaam huis betekent dat je zo weinig mogelijk energie verbruikt om de woning te verwarmen en het warmteverlies beperkt door afdoende isolatie.

 

Je kunt je geld maar 1x 

uitgeven

Wat we tot nu toe vaak zien, is dat huiseigenaren kiezen voor een mooie badkamer of een nieuwe keuken boven een duurzaam huis. Maar langzamerhand zien we om ons heen dat er een begin is van een omslag in denken en doen. En als je Ä 15.000 hebt te besteden, dan is het goed om eens na te denken over het aanbrengen van isolatie, het plaatsen van HR++ of triple glas of de aanschaf van zonnepanelen. Aan een (hybride) warmtepomp kan pas worden gedacht als de woning afdoende is geïsoleerd. 

 

Voor bestaande woningen is het verstandig en aan te raden dat eerst wordt gekeken waarop je kunt besparen en te kijken naar de plekken die je nog beter kunt isoleren, zoals gevel-, dak- en vloerisolatie. Vervolgens bekijk je hoe de woning zo efficiënt mogelijk verwarmd kan worden en wat voor duurzame energiebron je daarvoor kan gebruiken.

 

In hoeveel tijd verdien ik de aanschaf van mijn nieuwe keuken terug?

Heeft iemand ooit aan je gevraagd toen je een HR/VR Combiketel aanschafte “in hoeveel jaar heb je de investering terugverdiend?” Dat geldt eigenlijk ook voor andere grote investeringen zoals de aanschaf van een nieuwe of een tweede auto, een caravan of een nieuwe keuken. Wat is daarvan de terugverdientijd? Wat opvalt is dat die vraag wel wordt gesteld voor het aanbrengen van woningisolatie of zonnepanelen. Waarom eigenlijk?

Door het isoleren van je woning gebruik je minder aardgas en met de aanschaf van zonnepanelen bespaar je op je stroomkosten. Die maatregelen zijn bovendien goed voor het milieu. Die investeringen vergroten ook je wooncomfort en woonplezier, zoals andere grote investeringen dat ook doen. Maar die investeringen vermeerderen bovendien de waarde van de woning en verhoging van het energielabel. En bedenk daarbij dat je voor die investeringen ook nog eens subsidie kunt aanvragen.

 

Subsidies aanvragen

De overheid helpt bij het verduurzamen van de woning door middel van subsidies. Op het energieloket van de gemeente Leeuwarden (https://energieloketleeuwarden.nl/financiering-en-subsidies) zijn diverse manieren te vinden waarop woning-eigenaren een bijdrage in de kosten voor het isoleren kunnen krijgen. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de te nemen energiebesparende maatregelen. Informeer goed voordat je aan de slag gaat of je werkzaamheden laat uitvoeren door een deskundig bouwbedrijf of installatiebedrijf. Zij kunnen je vaak ook helpen met het aanvragen van de subsidies en advies geven over welke subsidies je het beste kunt aanvragen.

 

Meer informatie over de Stienzer Energykoöperaasje U.A. op 

www.stienzer-ek.nl. Daar kun je je ook opgeven als lid