Algemeen

Stichting BiodiverStiens duikt de tuin in bij Douwe

“Sa’tst sjen kinst, is de tún net winterklear,” steekt Douwe gelijk van wal. Hij knikt naar de ietwat ruige tuin, waar inderdaad nog niet gesnoeid is. Dat is niet alleen gunstig voor de biodiversiteit, maar het ziet er ook nog eens prachtig uit bij vorst. “De ryp bliuwt der dan moai op lizzen.” En al is het nu hartje winter er heerst nog volop leven in de achtertuin van Douwe en Agaath uit Stiens. Het is er een waar vogelparadijs.

We staan een poosje bij de krentenboom, waar verschillende voederbakjes voor vogels hangen. Eentje is gevuld met zonnebloempitten. “Wy sjogge hjir faak blokfinken (koolmeesjes), blaumieskes (pimpelmeesjes) en grienlingen. Sels in fink slagge der lêsten yn om wat sied te bemachtigjen.” Als de voorzitter van Stichting BiodiverStiens samen met zijn vrouw thee drinkt hebben ze een mooi zicht op de tuin. Zo werden ze onlangs verrast door een bonte specht. 

“De fûgels sitte fjierderop yn in hege beam op de útkyk. Dan fleane se nei it topke fan dizze krintebeam om dêrnei op it sied ôf te fleanen. Se sille nea rjochtstreeks op har doel ôffleane,” legt Douwe uit. Dan wijst hij naar een schaal water, waar merels zich geregeld tegoed doen aan een bad. De tuin is omgeven door een haag, waar diezelfde merels elk jaar weer nestjes maken. “Sjochst no dat in soad minsken foar in sket (schutting) kieze, dat is spitich.” Juist die nestgelegenheid voor vogels geeft aan hoe belangrijk hagen zijn voor de biodiversiteit. 

Als zoon van een akkerbouwer was Douwe van jongs af aan al graag in de natuur. Nu laat hij het bodemleven met rust, zodat het zijn gang kan gaan. Voor de vogels geeft dat een overvloed aan eten en met een beetje hulp in de winter kun je net als Douwe en Agaath van dit mooie schouwspel der vogels genieten 

In deze maandelijkse rubriek gaat Stichting BiodiverStiens langs bij bewuste tuiniers met hart voor de biodiversiteit. Wij kunnen nog veel leren en graag delen we de opgedane kennis met jullie! Ben jij zo’n fanatieke tuinier of ken je er één? Laat het ons weten via biodiverstiens@hotmail.com. Dan nemen we contact op!