Algemeen

We hebben nu een hittegolf, maar Harry Goldhoon uit Feinsum wil nog even terugblikken op de bewolkte en regenachtige periode ervoor.

Toen maakte Harry deze foto (de schapen lopen in een weiland tegenover de kerk in Feinsum ) en het viel hem op dat de meeste (oudere) schapen juist net geschoren waren. Dat is goed te zien aan de twee grote schapen midden in het beeld. Deze regenachtige en bewolkte periode 'tussen 5 en 20 juni' noemt men de Schaapscheerderskou.

En wat brengt juli ? Volgens Wikipedia: "Een kou-inval met regen begin juli wordt in verband gebracht met Zevenbroedersdag (10 juli) in de spreuk "Regent het op de zevenbroedersdag, dan het nog zeven weken regenen mag." Ik ben benieuwd wat juli zal brengen .

 

In de volgende text legt Wikipedia het nog eens uit.: Schaapscheerderskou is in de Lage Landen de benaming voor een koele periode die met enige regelmaat optreedt in de maand juni. Dit kan met name voorkomen tussen 5 en 20 juni. In deze periode is het vaak bewolkt en relatief koud en kan er zelfs nog nachtvorst optreden.

De naam is afkomstig uit de tijd dat in deze periode de schapen geschoren werden. Schaapscheerders maakten vroeger van het grijze en koele weer gebruik om hun schapen te scheren. Het koele bewolkte weer was plezierig voor mens en dier: het was inspannend werk en de kale schapen werden niet blootgesteld aan de felle zon. Vanwege de veelal grote neerslaghoeveelheden en de noordwestenwind spreekt men ook wel van de noordwestmoesson

bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Schaapscheerderskou