Algemeen
'Rouwborden Hegebeintum kunnen nu weer een hele generatie mee'
De zestien rouwborden in de kerk van Hegebeintum zijn weer pronkstukken geworden en kunnen volgens restaurateur Randolph Algera zeker weer een halve eeuw mee. Bij de officiële oplevering gaf de restauteur aan genodigden deskundige uitleg over zijn werk.
Randolph Algera geeft deskundige uitleg over zijn bijzondere restauratie in de kerk van Hegebeintum. Foto: Bram Buruma
De rouwborden in de kerk van Hegebeintum herinneren met hun uitbundige heraldiek aan de bewoners van de Harsta State op een steenworp afstand van de terp, met voor die tijd vooraanstaande geslachten als onder meer Van Nijsten, Heslinga en de Van Aysma’s. Het is bijzonder dat dit alles bewaard is gebleven uitgerekend in Hegebeintum, want aan het eind van de achttiende eeuw werden de meeste adellijke gedenktekens in de Franse revolutie vanuit een ‘gelijkheidsideaal’ verwijderd. Hegebeintum geeft zo nog altijd een indruk van hoe het interieur van veel protestantse kerken er in de 17e en 18e eeuw moet hebben uitgezien. De rouwborden vormen samen zelfs een van de grootste collecties in Nederland. Hegebeintum trekt zo ieder jaar duizenden bezoekers, die onder de indruk raken van de veelzijdigheid van het interieur van de kerk. Voor Randolph Algera van schildersbedrijf Art-Decor uit Heerenveen was de restauratie een bijzondere klus, die met veel precisie werd uitgevoerd. Voor de restauratie werd het originele bladgoud heel voorzichtig met wattenstaafjes weer tevoorschijn gehaald en die klus is volgens Algera bijzonder goed geslaagd. Stuk voor stuk werden alle zestien rouwborden gerestaureerd, schoongemaakt met respect voor de individuele geschiedenis en zoveel mogelijk in de originele kleuren geschilderd met moderne producten op basis van chemicaliën. Per bord werd bekeken welk restauratieproces passend was. Daarbij is er vooral voor gekozen om intensief te reinigen en waar nodig werd het aangetaste hout bewerkt. De rouwborden zien er weer strak en schoon uit. Ze kunnen zo in ieder geval weer een generatie mee, maakt Algera duidelijk. De waarde van deze rouwborden is niet te bepalen, maar de historische waarde is in ieder geval weer veiliggesteld, maakte Algera duidelijk
De materialen waarmee de rouwborden en -kassen lang geleden werden bijgeholpen en overgeschilderd, bezorgden Algera nogal wat hoofdbrekens, net als de verkleuringen door de jaren heen. Een aantal borden werd voor een grondige aanpak tijdelijk meegenomen naar Heerenveen om daar het werk uit te voeren, maar de meeste borden bleven tijdens de restauratie op hun plaats, ook omdat verplaatsing niet altijd verantwoord leek. De restauratieklus duurde drie maanden en wordt betaald uit het restauratiefonds van de provincie.
Laatst geplaatst
Agenda
-
Do 21 november
-
Do 28 november
-
Do 5 december
- 09:00 Expositie Yvon Sterk
- 15:15 Volksdansvereniging Stiens
-
Wo 11 december
-
Do 12 december
-
Ma 16 december
-
Do 19 december
-
Do 26 december