Algemeen
Regenboogvlaggen aan bijna alle scholen en kerken in Waadhoeke
Vandaag, maandag 11 oktober, is het Coming Out Day. De gemeente Waadhoeke deed een oproep aan scholen en vlaggenisten om zo veel mogelijk regenboogvlaggen laten wapperen vandaag. Het resultaat liegt er niet om. Bijna alle scholen en meer dan de helft van de dorpen hijsen vandaag de regenboogvlag. Wethouder Boukje Tol hees vanmorgen de vlag bij de scholen van Bitgummole en Marsum.
Coming out Day
Op Coming out Day, jaarlijks op 11 oktober, is er aandacht voor het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomt.Als regenbooggemeente hijst Waadhoeke elk jaar op Coming Out Day de regenboogvlag. De regenboogvlag symboliseert dat iedereen zichzelf kan zijn, zich geaccepteerd en veilig voelt. Ook de vlaggenisten van alle dorpen zijn gevraagd om de regenboogvlag in top te hijsen.
Vele vlaggen bij scholen en in dorpen
De gemeente vindt het belangrijk dat kinderen van jongs af aan weten dat Waadhoeke een gemeente wil zijn waarin iedereen erbij hoort en gelijkwaardig is. Daarom waren naast de dorpen ook de scholen van harte uitgenodigd om de regenboogvlag te hijsen. Er kwamen vele reacties binnen, van meer dan de helft van de dorpen. CBO Noardwest Fryslân bestelde voor al haar scholen een regenboogvlag en ook het merendeel van de andere scholen bestelde een vlag of liet weten er al een te hebben. Vandaag wappert de regenboogvlag dus op tal van plaatsen in Waadhoeke.
Samen de regenboogvlag hijsen
Wethouder Boukje Tol was vanmorgen bij drie scholen aanwezig toen ze de regenboogvlag hesen. Eerst bij de scholen in Bitgummole; daar zitten twee scholen onder één dak CBS Mooitaki en OBS Martenaskoalle. Gezamenlijk goed voor 180 kinderen, die in de les stil hadden gestaan bij wat de regenboogvlag betekent. Daarna door naar Marsum, naar OBS de Pôlle. Daar waren kinderen verkleed en er was limonade in de regenboogkleuren. Een aantal kinderen mocht samen met Boukje Tol de vlag hijsen. Enkele kinderen uit Marsum komen uit een LHBTI-gezin, wat de dag natuurlijk een extra tintje geeft wanneer de school er op deze wijze bij stil staat. Boukje Tol: “De regenboogvlag vertelt ons dat we er allemaal bij horen. Dat je mag zeggen wat jij leuk vindt en wat je voelt. Dat je mag zijn wie je bent.”
Regenboogvlaggen voor Fryslan
Hoe meer regenboogvlaggen, hoe beter is ook het motto van ‘Regenboogvlaggen voor Fryslân’, een actie van Moeders en Vaders van Fryslân. Hun idee is om in heel Fryslân zoveel mogelijk regenboogvlaggen te laten wapperen deze week, van vandaag tot en met Roze Zaterdag (16 oktober, in Leeuwarden). Zo willen ze Friesland én de rest van Nederland permanent nóg een beetje mooier en inclusiever maken. Én door zoveel mogelijk mensen te inspireren om een digitale vlag te planten op de vlaggenkaart. Zie voor meer informatie op www.regenboogvlaggenvoorfryslan.frl. De regenboogvlag bij het gemeentehuis blijft daarom ook tot na Roze Zaterdag hangen.
Laatst geplaatst
Agenda
-
Vr 10 januari
-
Za 11 januari
-
Zo 12 januari