Algemeen
Op de fiets voor het klimaat: 25 jaar na de tocht der tochten
Afgelopen dinsdag 4 januari was het precies 25 jaar na de laatste Elfstedentocht. Die dag zou de officiële Winterfiets Elfstedentocht in het teken van het klimaat staan, echter kon deze vanwege de huidige maatregelen niet doorgaan.
De realiteit is dat klimaatverandering zich niet laat stoppen door corona. Daarom besloten vier fietsers op eigen initiatief alsnog langs de Friese steden te fietsen.
Het klimaat is in de afgelopen jaren veranderd en dat heeft grote gevolgen voor Nederland. Hogere temperaturen, droogte en periodes van extremere regenval. Ook afgelopen jaarwisseling werd dit weer duidelijk met het verbreken van warmterecords. Klimaatverandering begint zich steeds duidelijker te manifesteren en het maakt ook dat de kans op een Elfstedentocht kleiner wordt.
Marieke Jacobs: “Mijn mem schaatste 25 jaar geleden de tocht der tochten en wat zou ik haar dat graag nog eens zien doen. Tegelijkertijd wordt die kans steeds kleiner met de verandering van het klimaat. Ik ben ervan overtuigd dat we met elkaar het verschil kunnen maken als we allemaal ons steentje bijdragen en onze CO2-voetafdruk verkleinen. Om daar aandacht voor te vragen rijd ik 25 jaar later in de voetsporen van mijn mem langs alle elf Friese steden.”
Genoeg reden om precies 25 jaar na de laatste Elfstedentocht opnieuw langs alle elf steden te rijden en aandacht te vragen voor het klimaat, vonden de vier fietsers. De rijders droegen fietsshirtjes met daarop de ‘Climate Stripes’. De strepen op de shirtjes hebben allemaal verschillende kleuren. Elk streepje geeft de gemiddelde temperatuur van dat jaar aan: blauw voor relatief koele jaren, rood voor relatief warme jaren. Het shirt laat daarmee de opwarming van het klimaat zien.
De groep startte op dinsdagochtend om 7:00 uur vanaf station Leeuwarden met de tocht. Een rit van 210 kilometer met wind tegen en flinke regenval volgde. Gelukkig begon vanaf Stiens de zon te schijnen en kwamen ze rond 16:30 uur weer droog in de hoofdstad aan.
Op zondag 13 maart komt er een herkansing. Stichting Friesland Beweegt, Cycling 4 Climate en Freonen fan Fossylfrij Fryslân organiseren dan alsnog de officiële tocht om met 1250 man opnieuw aandacht te vragen voor het klimaat. Want dat is hard nodig
Laatst geplaatst
Agenda
-
Za 11 januari
-
Zo 12 januari
-
Ma 13 januari