Algemeen

Kunst, cultuur en historie deze zomer in Ferwert

Komende zomer is kunst, cultuur en historie weer hét toverwoord voor Ferwert. Dorpsbelangen Ferwert Hegebeintum organiseert wederom met Liesbeth Sijtsma van Outdoor Mozaïek Gallery en Tsjerkepaad een unieke combinatie van dit alles. Tijdens het Tsjerkepaad openen meer dan 250 Friese kerken hun deuren en dus ook in Ferwert. 

Gedurende een aantal van deze open dagen zullen er exposities worden georganiseerd in het koor van de Sint Martinuskerk in Ferwert. Deze gevarieerde exposities vinden nog plaats op zaterdag 31 augustus en 14 september 2024 tussen 11:00 tot 17:00 uur waarbij de kunstenaars zelf aanwezig zullen zijn.

31 augustus 2024

Bob de Boer (Koarnjum) beoefent naast muziek al jarenlang een andere passie namelijk die van de fotografie. 

Zijn onderwerpen zijn uiteenlopend van kunst tot portretten, natuur, pop en de zogenaamde urban-photography. De werken zijn uitvergroot afgebeeld op onder andere geborsteld aluminium wat een bijzondere indruk en weergave geeft vanwege het licht dat op deze foto’s valt. 

Bob gebruikt nooit kunstlicht maar tovert met het bestaande licht. Ook dat geeft een opmerkelijk resultaat zeker bij de portretten. 

Bob heeft een media-achtergrond. Hij is jarenlang werkzaam geweest als geluidsman, video-editor en muziekspecialist bij verschillende Nederlandse omroepen. In Koarnjum runt hij al jarenlang een succesvol huiskamertheater onder de noemer ‘Concerts and More @ De Wier’. 

 Jan Hendrik Woudstra uit Dokkum heeft voor de zesde keer een gedichtenbundel gepubliceerd: ‘Levensadem’. Jan Hendrik leest tijdens de bijeenkomst een aantal gedichten uit ‘Levensadem’ en u kunt hem ontmoeten en deze of vorige bundels kopen. In het boek is ook een familieverhaal opgenomen. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Jan Modderman werd vermoord. Het verhaal gaat dat hij de overgrootvader is van Jan Hendrik. Tijdens het schrijven van dit familieverhaal waren er ontwikkelingen die na honderd jaar antwoorden geven op bepaalde vragen. Jan Hendrik staat met één been in de Bildtse klei en met het andere been in de Friese Wouden. Zijn roots gaan een weg in de gedichten en zoeken balans. Veelkleurig is zijn blik op het leven. Zijn gedichten ontstaan vanuit een scherpzinnige opmerkzaamheid over alledaagse zaken; hoop, heimwee en verwachting en ook mijmeringen over het geloof en de natuur. Enkele gedichten in het Fries geven het totale palet een extra dimensie λ