Algemeen
GGD Fryslân en Bibliotheken Noord Fryslân ondertekenen Taalakkoord
Paulien Schreuder, directeur Bibliotheken Noord Fryslân en Theo Hartman, afdelingshoofd GGD Fryslân, hebben op woensdag 8 juli in Bibliotheek Dokkum, het Regionaal Taalakkoord Noord Fryslân ondertekend. Hiermee is GGD Fryslân aangesloten bij het Taalakkoord van Noord-Fryslân en de Friese Waddeneilanden.
Op de foto links Theo Hartman, GGD Fryslân, foto rechts Paulien Schreuder, Bibliotheken Noord Fryslân.
Regionaal Taalakkoord Noord Fryslân
Het Taalakkoord is een initiatief vanuit de overheid om partijen te laten samenwerken bij het verbeteren van taalvaardigheid en het tegengaan van laaggeletterdheid. De partners in het taalakkoord Noord-Fryslân en de Waddeneilanden zijn in dit geval de gemeenten in Noord- Fryslân, Stichting Lezen en Schrijven, het Friesland College en Bibliotheken Noord Fryslân en nu ook GGD Fryslân.
Het Taalakkoord is een schriftelijk vastgelegde afspraak tussen de deelnemers waarin de ambitie en inzet van alle partijen is beschreven om laaggeletterdheid te bestrijden en leesplezier te bevorderen. Theo Hartman: “Voor GGD Fryslân is het signaleren en voorkomen van laaggeletterdheid onderdeel van de preventieve zorg voor alle ouders en kinderen in Fryslân. De taalontwikkeling van kinderen volgen en ouders adviseren over hoe ze het praten van hun kind kunnen stimuleren horen daarbij.”
BoekStart en BoekStartcoach
Een voortvloeisel van het Taalakkoord is de inzet van BoekStartcoaches op het consultatiebureau. Met de inzet van de BoekStartcoach is er meer tijd op het consultatiebureau om over taalstimulering en voorlezen te praten. Een gesprek met de ouders kan er voor zorgen dat zij met hun kind gaan lezen en naar de Bibliotheek gaan.
Voorlezen is vooral leuk
Tjitske van der Velde, is één van de BoekStartcoaches van BNF. Zij gaat op het consultatiebureau met ouders in gesprek over hoe leuk en plezierig voorlezen kan zijn. ‘Kinderen kunnen al vanaf drie maanden met hun ouders spelenderwijs genieten van boekjes. Met je baby op schoot plaatjes kijken en samen praten of zingen is goed voor het contact met de baby. Voorlezen is erg belangrijk voor de taalontwikkeling, maar het is vooral ook leuk om te doen. Daarom wil ik als BoekStartcoach graag het voorleesplezier promoten. Het mooie van mijn aanwezigheid op het consultatiebureau is dat je meer ouders kunt bereiken. Andersom wil ik het voor ouders zo gemakkelijk mogelijk maken om met vragen naar mij toe te komen.’
Laatst geplaatst
Agenda
-
Do 28 november
-
Do 5 december
- 09:00 Expositie Yvon Sterk
- 15:15 Volksdansvereniging Stiens
-
Wo 11 december
-
Do 12 december
-
Ma 16 december
-
Do 19 december
-
Do 26 december