Algemeen

CSG Ulbe van Houten geeft Het Achterhuis van Anne Frank cadeau

Afgelopen week hebben alle leerlingen uit de 3e klas in Campus Middelsee het indrukwekkende boek Het Achterhuis van Anne Frank cadeau gekregen. 

Bijna 200 boeken van de dagboek brieven van Anne Frank werden in het kader van de landelijke actie ‘Geef een boek cadeau’ uitgedeeld. Het Achterhuis is een boek dat iedereen zal raken. Het is een boek dat uitnodigt tot gesprekken thuis of in de klas, of dat nu is bij het vak Nederlands, bij geschiedenis of bij maatschappijleer. De campagne roept dan ook iedereen op – onderwijzers, leraren, schoolbesturen, maar ook ouders, grootouders, oom en tantes, noem maar op – om ervoor te zorgen dat ieder kind in Nederland in februari Het Achterhuis krijgt. En leest.

 

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Zij schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op radio Oranje de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder andere dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen. In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. 

CSG Ulbe van Houten vind het erg belangrijk dat hun leerlingen kennis maken met dit indrukwekkende boek. Het dagboek zal op de Campus uitvoerig besproken worden in de lessen Nederlands. De leerlingen van de Havo & Atheneum klassen in het 3e leergang zullen het boek gaan lezen waarbij het vak Geschiedenis ruim aandacht zal besteden van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog