Algemeen
Column: Sweet talk
Dagenlang heb ik er m’n kop over gebroken. Waar zal ik het eens over hebben zo op ‘t einde van weer een enerverend jaar? Then it hit me: food! Waarom praten we daar niet eens wat vaker over? Eten moet je immers iedere dag. Laten we het dan ook zo plezant mogelijk maken. En gezond natuurlijk. Dat gezegd hebbende had ik wellicht een ander hoofdingrediënt voor dit verhaal moeten kiezen.
Want lieve lezers, we gaan het hebben over de lekkernij die mij immer weet te bekoren. Mijn geheime liefde. De zoete geluksbrenger. Het bruine goud. Nu ik erover nadenk kan ik me haast niet voorstellen dat ik hier niet eerder een betoog over heb gehouden. Chocolade. Mijn passie. Mijn not so secret addiction. Een verslaving die ik - wees gerust - onder controle heb. Maar die vermoedelijk altijd een significante rol zal blijven spelen want: “no matter the problem, chocolate is always the answer.” Voor de minder taligen: wat het probleem ook is, chocolade is het antwoord.
Mocht je nu denken, chocola, yeiks. Dan is er dus iets mis met je. Zonder gekheid. Dat kan. Iedere gek z’n gebrek. En stop dan hierna gerust met lezen. Oreer ik voor de gewillige lezer hieronder rustig verder met een mini-college over mijn BFF.
Wist je dat je eigenlijk een soort van gezond bezig bent als je een stuk chocolade in je snater duwt? De cacaoboon zit namelijk verborgen in een grote vrucht die lijkt op een uitgerekte meloen. Binnenin die vrucht zitten zo'n 50 bonen. En die vruchten hangen dan weer aan een cacaoboom die het hele jaar bloeit met witte en roze bloemetjes. Dan is er nog een heel proces van fermenteren van de bonen. Bla bla bla.
Aldus is het nog wel grappig om te weten dat cacao al in de 17e eeuw werd ingezet als een wondermiddel. Het zou kalmerend werken en gunstig zijn voor de spijsvertering. Back in the days smeerden sommige vrouwen chocola ook wel op hun huid om het te laten glanzen. Alrighty then. Shiny happy people zullen we maar zeggen. Ik vind een glimhoofd persoonlijk niet zo… maar ja, smaken verschillen.
Sluit ik mijn betoog graag af met een cadeautje. Een recept. Speciaal voor jullie. Sweet or what? Voor een lekker stukje homemade choco heb je dit nodig: 2 repen pure chocolade van 100 gram per stuk, 40 gram roomboter, 2 verkruimelde (digestive) koekjes, handje gehakte noten, beetje chiazaad, paar rozijnen. Zo maak je het: smelt de boter in een steelpannetje. Doe de chocola er in stukken bij. Even smelten. Voeg dan de noten en de rozijnen toe. Haal de pan van het vuur en verkruimel de koekjes erboven. Giet het chocomengsel op een bakplaat, bord met hoge rand of in een bakvorm. Strooi er wat chiazaad overheen. Laat je zelfgemaakte creatie een tijdje afkoelen in de koelkast. Kun je niet wachten? Snap ik. Stop de boel dan in de vriezer. En dan… lovechoc!
Rest mij nog te zeggen: geniet van je feestdagen en maak er een machtig mooi 2023 van.
femkejaarsma.nl
www.verwoordinbeeld.nl
Laatst geplaatst
Agenda
-
Ma 13 januari
-
Di 14 januari
-
Wo 15 januari