Algemeen

Als er geen zorg voorhanden is, dan doen we het toch zelf?

Met welke alternatieven helpen we ouderen niet alleen aan een fijne woonplek, maar ook aan de zorg die ze nodig hebben? In samenwerking met VPRO Tegenlicht organiseert De Uitkijkers op 3 november een avond geïnspireerd op de uitzending “Samen grijs worden”. De vergrijzing in Friesland gaat namelijk steeds sneller, met inmiddels ongeveer een kwart van de bevolking die 65-plus is. Hiermee komen ook de voorzieningen in dorpen op het Friese platteland onder druk te staan, waardoor er langer en meer gereisd moet worden. Ook voor een doktersbezoek. Wat doet dit met de leefbaarheid van de plek waar je woont? 

Hoe kunnen we in deze tijd van individualisering meer voor elkáár zorgen?

De Friese mienskip is namelijk geen holle frase. En zorg hoeft niet perse door professionals te worden gegeven. Wat zijn dan de alternatieven voor de ‘georganiseerde’ zorg? Hierover praten we op 3 november met o.a. Jesse David Marinus. Hij is als onderzoeker betrokken bij het Fries Sociaal Planbureau en neemt ons mee in de staat van ouder worden en zorg in Friesland. Wat zijn de knelpunten voor goede zorg nu en wat ziet hij vanuit FSP gebeuren?

Vervolgens verteltDick de Rijke over Burgerkracht Oudehaske. Met dit burgerinitiatief zorgt hij er samen met dorpsgenoten voor dat de hulpvragen van hun buurtgenoten worden opgelost. Friezen staan bekend om het zorgdragen voor elkaar, maar hoe werkt dat als de lokale voorzieningen verminderen en er steeds meer mensen wegtrekken uit de dorpen? Met verschillende burgerinitiatieven gaan we in gesprek over hun kennis, ervaringen, knelpunten en oplossingen op het terrein van welzijn, zorg en wonen.


In het tweede gedeelte van het programma gaan we het hebben over hoe het anders kan. Hoe zien de dorpen en huizen eruit als we de zorg meenemen in de bouw en realisatie ervan? En hoe kan je samenwerken met gemeenten en coöperaties bij toekomstige bouwinitiatieven?

Daarover vertellen Marco Hormann van Bureau Weusthuis en Partners en Jan Smelik van Nederland Zorgt voor elkaar. Jan is basisarts en houdt zich al 30 jaar bezig met advisering in de zorg. Hij is eigenaar van het bureau Samhealth, dat organisaties inzicht biedt in wat patiënten en zorgverleners werkelijk beweegt. Naast algemeen coördinator van Nederland Zorgt Voor Elkaar is hij oprichter en voorzitter van Coöperatie Austerlitz Zorgt. Deze coöperatie heeft als doel om de oudere inwoners van Austerlitz zo lang en zo zelfstandig mogelijk in het dorp te laten wonen.

 

Marco Hormann is betrokken bij het opzetten van omvangrijke en complexe projecten en processen op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling. Hij gaat in op de toekomst van zorg en ouderdom en hoe vooral het zorgdragen voor elkaar weer hoger op de agenda komt. Daarbij is belangrijk dat het beleid hierop wordt aangepast. 

Iedereen is van harte welkom

Laat je tijdens de sessie op 3 november inspireren en praat mee! We organiseren deze bijeenkomst in samenwerking met VPRO Tegenlicht. Donderdag 3 november van 19.30 tot 21.00 uur in de Kanselarij in Leeuwarden.