Algemeen

Aindlik weer ‘n Midseumer Môlnkoier

Froubuurt - In 2020 hoopte de organisatie achter de Midseumer Môlnkoier van Froubuurt haar eerste lustrum te kunnen vieren. Het liep zoals alles anders. Zaterdag 3 juli kon de wandeltocht - alleen d.m.v. online opgave en met tijdsloten - doorgaan. Het werd een smaakvolle wandeltocht waarbij genieten van het fraaie bloeiende en boeiende noord Friese landschap, met hier en daar culturele en muzikale uitstapjes, corona deed vergeten. ‘Aindlik kin ’t weer!’

Tekst & foto: Bertus Dijkstra 

 

Met 320 kuierders aan de start is de organisatie best tevreden. Het strakke protocol veroorzaakte wel, dat minder wandelaars dan in normale omstandigheden de wandeloutfit aantrok. ,,Netuurlik hadden wy graag meer startbewizen ferkocht, maar sien de sitewasy hoorst ôns niet klagen.” De vreugde en positieve reacties die de organisatie bij de struuftint ten deel valt, maakt Atsje Tadema van de organisatie blij. Dit is niet ‘alleen’ het succes van het vijfkoppige bestuur: ,,Al die frijwilligers om ôns hine, die’t d’r elke keer weer staan, make dut feesy kompleet.’’

Perfecte omstandigheden

Deelnemers van twee jaar geleden weten als geen ander dat het Bildtse weer grillig kan zijn, de twijfelende groep wandelaars wacht daarom op het sein van Piet Paulusma. ,,Wy hewwe met Piet belt, hij saai dat ‘t goed komt’’, aldus de vrolijk gestemde Atje. En, Paulusma hield woord. De lopers kunnen de eerste zaterdag van de hooimaand optimaal genieten van wat ze letterlijk en figuurlijk voorgeschoteld krijgen. Dit smaakt naar meer. De organisatie had, om de feestvreugde bij de finish te verhogen, graag een shantykoor of korps live zien optreden. De opgelegde restricties en de te korte voorbereidingstijd maakt dat dit deze keer niet is gelukt.  

Eindelijk weer

De kilometervreters onder de wandelaars staan zaterdagmorgen ruim voor 08.00 uur al te trappelen om uit de startblokken te kunnen schieten. “Eindelijk kunnen de wandelschoenen weer uit het vet, eindelijk kan er weer gewandeld worden”, zo is de teneur die onder de deelnemers overheerst. Sommige wandelaars kiezen het hazenpad met een snelheid die boven de 7 km per uur bij ligt, de meeste maken er een echte koier van. De spoardyk bij Alde Leie gaat voor een dag terug in de tijd. Wanneer wandelaars de brug willen passeren sluit de vrouwelijke NS-medewerkster de overweg af met een slagboom. Wanneer het treintje met een hoop gefluit en kabaal de spoorweg heeft verlaten, gaan de seinen pas weer op groen. Het is kort voor de finish een act die de lachspieren, na de beenspieren, ook in beweging zet.

De reacties

Kees Laanstra (61) uit Franeker meldt zich als een van de eersten voor de langste afstand, die hij voor het eerst door de drie noordelijke gemeenten wandelt. ,,Ik fûn de organisaasje perfekt, de rûte wie ek hiel moai. En wat ik hiel wichtich fyn, is dat de rûte dúdlik oanjûn wurdt. Dat koe net better, do koest gewoon net ferkeard rinne. En dat rint lekker ûntspand. Boppedat wie ik al ynbliid dat der wer ris in organisearre tocht rûn koe wurde’’, aldus een tevreden lange afstandswandelaar.

Zita Hofman (65) uit Dronrijp is net als Laanstra een ervaren wandelaar, die ook pas voor het eerst voor deze de Bildtse uitdaging staat. Hoe het is gekomen dat ze pas nu de weg naar de Froubuurster Molen heeft gevonden, weet Hofman niet. Maar het blijft zeker niet bij een eenmalig optreden. ,,Alles wie goed geregeld! De rûte wie dúdlik oanjûn en der wie foldwaande te iten en drinken ûnderweis. En efkes troch de drek wrakselje heart der dochs ek by.” Samen met haar wandelmaatje loopt Zita normaliter bijna wekelijks dit soort tochten. De Flal-ers (Friese lange afstand lopers) genieten van het voor hun onbekende maar zeker niet onbeminde terrein. “Ik rin hjir leaver dan yn de bosken’, ik bin folgjend jier fêst fan plan wer mei te dwaan.” De smaak van de Froubuurster struuf verleidde Zita tot de aankoop van twee pakjes meel, in Dronrijp worden binnenkort Bildtse pannenkoeken geserveerd.

De 55-jarige Ouwe-Sylster Gerben van Slooten loopt samen met zijn vrouw Jeanet en dorpsgenot Rina Bosscher de 22 kilometer. Van Slooten heeft alle edities van de môlnkoier meegemaakt en waant zich deze keer, op het Pôllepaed bij Alde Leie, voor even in een andere wereld. ,,Der waren wy nach noait weest, der komst in een paradiis op aarde. Dan dinkst, wer bin ik aignlyk?’’ Het enige puntje van kritiek wat de Sylster als minder prettig heeft ervaren, was het slechte ‘hobbelige’ stuk pad vanaf de Van Albadaweg door het veld naar Hoeve Noordveld.

De 39 jarige Gaatske de Vries uit Marrum heeft samen met haar moeder (68) en een slordige 180 andere wandelaars gekozen voor de kortste van de drie afstanden. Gaatske is “út de skroeven” nu ze weer georganiseerd wandelen kan. “We wiene bliid dat wy nei lange tiid einlings wer in kuiertocht meitsje koenen.” Om het wandelritme weer terug te krijgen kozen moeder en dochter bewust voor de kortste afstand. Gaatske is kort en krachtig over de organisatie; “TOP!” Het was op alle fronten goed geregeld, met name de delen door de aardappel- en bloemenvelden was het genieten. “Je komme op plakken wêr’t jo oars noait komme, dat makket it noch moaier”.

Het kwartet hartsvriendinnen Simone, Doetie, Irene en Annerieke hebben gekozen om de populairste 12 km tocht aan te gaan, die vooral in het teken van het wegwandelen van het nare coronagevoel staat. En om het normale gevoel weer te proeven, te ruiken en te voelen. Even een stop om te genieten van de bloeiende Bildste akkerbouw en dan weer lekker relaxed verder wandelen. Een terrasje hier, een soepje daar. Het is eerst wat onwennig, maar langzaam komt het gevoel van weleer terug. In de Aerden Plaats blijft het kwartet langer dan gepland hangen, niemand die er om maalt. Nadat de foto bij de môlnkoier fotolijst is gemaakt zit het erop. Dit was er eentje om in te lijsten.