Evenementen

Algemeen - Museumnacht Hegebeintum

Adres
Locatie Kennis en Informatiecentrum
Plaats Hegebeintum
Land Nederland
Evenement informatie
Datum 28-9-2024 19:30
Categorieën Algemeen

Zaterdag 28 september a.s. viert Terp Hegebeintum de Museumnacht FRL met een bijzondere avond, waarop verhalen en legenden uit Friesland van verhalenverteller Abe van der Veen worden afgewisseld met optredens van de Friese band Sjoerd ensa. De avond wordt mede mogelijk gemaakt door de Museumfederatie Fryslân, stichting Friesland Pop en het VSB fonds. Aanmelden kan via de contactpagina op de website www.terphegebeintum.nl of mail: info@terphegebeintum.nl

De museumnacht begint vanaf 19.30 uur in het Kennis- en Ynformaasjesintrum. Vanuit het Kennis- en Informaasjesintrum gaat het even voor achten naar de kerk op de terp. Hier vertelt verhalenverteller Abe van der Veen Friese sagen, legenden en verhalen over de Friese koningen, soms met een macaber tintje. De verhalen worden afgewisseld met korte optredens van de Friese band Sjoerd ensa. Tussendoor is er een korte pauze in ‘het Lokaal’ tegenover de kerk. Na de pauze volgt een laatste verhalenronde en sluit de avond met een langer optreden van Sjoerd ensa.

Abe de Verteller

Abe van der Veen werd geboren in Leeuwarden en groeide op in Ryptsjerk. Hij studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij o.a. onderzoek deed naar heksenprocessen, riddercultuur en modern vampirisme. In dezelfde tijd ontdekte hij zijn liefde voor het verhalen vertellen. In 1999 maakte hij van het verhalen vertellen zijn beroep door als verhalenverteller te gaan werken bij de Hortus Haren. Daarna volgden optredens op grote festivals zoals Elf Fantasy Fair, Keltisch Midzomerfestival, Eigentijds Festival, Midwinterfair en Castlefest. Sinds 2011 is Abe van der Veen fulltime verhalenverteller en inmiddels heeft hij ook vijf boeken op zijn naam staan.

Sjoerd ensa
De vier mannen van Sjoerd ensa bezingen alle facetten van het leven. Liefde, 'it Heitelân', vriendschap, maar ook onderwerpen als persoonlijke worstelingen en de dood komen voorbij. De muziek kent verscheidene invloeden. Folk, indy, rock, punk, bijna alle stijlen hoor je terug. In 2019 brachten zij hun eerste album uit getiteld 'De weagen fan'e tiid' en in 2023 volgde 'Ensa' waarin zij onder andere de samenwerking aangingen met Inez Timmer, Adri de Boer, Johannes Rypma, Emiel van de Hûnekop en Lotte Broersma. Begin 2024 werd in samenwerking met de Afûk de hit 'Praat mar Frysk' gelanceerd. Hierin laten ze horen waar het om draait; de Fryske taal. Sjoerd ensa heeft als missie Fryslân weer op de kaart te zetten en te laten zien dat de Fryske taal iets is om TROTS op te zijn. Tijdens de Museumnacht zullen zij in Hegebeintum met name nummers spelen van het nog uit te komen nieuwe album. Deze nummers zijn meer akoestisch en zullen samen met de verhalen een avond vol sfeer creëren. 

Gitaar en zang : Sjoerd Steegstra
Piano en zang : Jacob Wijnsma
Drum en zang : Sjoerd Ferwerda
Bass en zang : Richard Feenstra

De avond duurt tot ca. 22.00 uur. De kosten voor deze avond bedragen € 7,50 incl. een welkomstdrankje en kunnen ter plaatse op 30 september voldaan worden. Er is plaats voor maximaal 70 deelnemers. Aanmelden is noodzakelijk en kan o.v.v. van naam, aantal personen en telefoonnummer via het contactformulier op de website www.terphegebeintum.nl of via de e-mail: info@terphegebeintum.nl. Parkeren kan op de bietenopslag aan de Harstawei.
Museumnacht FRL met Abe van der Veen en Sjoerd ensa

Start bij het Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum, Pykedyk 4, Hegebeintum
Parkeren op de bietenopslag aan de Harstawei.
Datum: za 28 september a.s.
Tijd: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Toegang: € 7,50 p.p. incl. welkomstdrankje (consumptie pauze voor eigen rekening)
Aanmelding: via
info@terphegebeintum.nl of het contactformulier op  www.terphegebeintum.nl.
Parkeren op de bietenopslag aan de Harstawei.

Lees meer »